Τέσσερις νεκρούς και αγνοούμενους άφησε πίσω του ο ισχυρός τυφώνας Φανφόν, που έπληξε σήμερα το πρωί την καρδιά της Ιαπωνίας και κατευθύνεται στο Τόκιο, αφού σάρωσε το νότο του αρχιπελάγους.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και τρεις αμερικανοί στρατιώτες που παρασύρθηκαν από τα γιγάντια κύματα στο νησί Οκινάουα και ένας 21χρονος σέρφερ που βρισκόταν ανοικτά της παραλίας της Φουτζισάβα, νοτιοδυτικά του Τόκιο.

Πρόκειται για τον 18ο τυφώνα της εποχής που έφθασε πρώτα "κοντά στην πόλη Χαμαμάτσου", περί τα 200 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Τρεις ώρες αργότερα προσέγγισε με ταχύτητα 65 χλμ. τη Γιοκοχάμα, στα προάστια του Τόκιο που έχουν πνιγεί από χθες από τις αδιάκοπες βροχοπτώσεις.

Ο τυφώνας συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 180 χλμ. την ώρα καθηλώνοντας στο έδαφος 600 αεροσκάφη, την επομένη της ακύρωσης 216 πτήσεων, διακόπτοντας τις έρευνες στην κορυφή του όρους Οντάκε, μια εβδομάδα μετά την ξαφνική ηφαιστειακή του έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 51 ανθρώπων.

Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε έκτακτες προειδοποιήσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος για κατολισθήσεις, πλημμύρες, τεράστια κύματα και καταρρακτώδεις βροχές.

Παράλληλα, με σοβαρά προβλήματα διεξάγεται η οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία, αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ περισσότεροι από δέκα είναι οι τραυματίες σε όλη τη χώρα, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Προληπτικά οι αρχές συνέστησαν σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, παρότι γενικά λίγοι ακολουθούν τις οδηγίες αυτές.

Ο τυφώνας στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Φουκουσίμα, βορειοανατολικά, όπου αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις. Η εταιρία Tepco, διαχειρίστρια του πυρηνικού εργοστασίου που καταστράφηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ανέστειλε όλες τις επιχειρήσεις και προχωρεί σε ελέγχους στις εγκαταστάσεις από τις οποίες ακόμη διαρρέει μολυσμένο νερό.