Το ΝΑΤΟ επιθυμεί να έχει εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσία, διεμήνυσε ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Μιλώντας σε πολωνική εφημερίδα, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να τηρεί τις διεθνείς του δεσμεύσεις, που περιλαμβάνουν μία μεταψυχροπολεμική συμφωνία με τη Μόσχα, σχετικά με την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

"Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση ανάμεσα σε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και στην καλλιέργεια εποικοδομητικών σχέσεων με τη Ρωσία", δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza ο Στόλτενμπεργκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις την περασμένη εβδομάδα.

"Αυτό προκύπτει από την πολιτική μου εμπειρία. Η Νορβηγία είναι μία μικρή χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία, ωστόσο, πιθανόν ακόμη και τις ψυχρότερες περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε θέματα ενέργειας, αλιείας και οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων", είπε ο ίδιος.

"Ενισχύουμε την ασφάλειά μας χωρίς να παραβιάζουμε τις διεθνείς δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ", είπε ο Στόλτενμπεργκ σχετικά με την αυξημένη παρουσία της Συμμαχίας στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής.