Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως είναι κοντά σε μία στρατηγικής σημασίας νίκη, αφού ύψωσε δύο μαύρες σημαίες της οργάνωσης στο ανατολικό άκρο της κουρδικής πόλης Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, την οποία εξακολουθούν να πολιορκούν.

Μία από τις σημαίες έχει τοποθετηθεί σε έναν λόφο και μία άλλη σε ένα τετραώροφο κτίριο στο ανατολικό άκρο της πόλης κοντά στο σημείο όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις.

Πηγές μέσα από το Κομπάνι επιβεβαίωσαν ότι το ΙΚ έχει υψώσει σημαίες, όμως πρόσθεσαν ότι οι κουρδικές δυνάμεις μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους τζιχαντιστές.

«Το ΙΚ έχει υψώσει μία σημαία σε ένα κτίριο στο ανατολικό τμήμα της πόλης», δήλωσε ο Ισμαήλ Έσκιν, δημοσιογράφος από το Κομπάνι. «Δεν είναι μέσα στην πόλη, αλλά στο ανατολικό άκρο της. Δεν έχουν εισέλθει στην πόλη. Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται».

«Στη διάρκεια της ημέρας κάποιες φορές το ΙΚ σημειώνει προόδους, όμως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG, η κύρια κουρδική πολιτοφυλακή) τους απωθούν. Σημειώνονται συγκρούσεις στην περιοχή, αλλά δεν είναι μέσα στην πόλη, οι YPG αντιστέκονται», σημείωσε ο Πάουερ Μοχάμεντ Άλι, ένας διερμηνέας του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Παράλληλα ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει σημαντικές ενισχύσεις, κυρίως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, γύρω από το συνοριακό πέρασμα Μουρσιτπινάρ, απέναντι από το Κομπάνι. Εξάλλου οι κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες για μάχες στους δρόμους του Κομπάνι.

Οι τζιχαντιστές έφτασαν «σε μερικά διάσπαρτα σπίτια στο ανατολικό τμήμα», όμως οι κουρδικές δυνάμεις εξαπολύουν αντεπίθεση, σημείωσε ο Άνουαρ Μουσλίμ, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης περιφέρειας του Κομπάνι.

Ο Μούσλιμ ζήτησε από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ να ενισχύσει τις αεροπορικές του επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του ΙΚ που επιτίθενται στο Κομπάνι. Αν πέσει αυτή η στρατηγικής σημασίας πόλη, η περιοχή που ελέγχουν οι τζιχαντιστές θα εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Συρία ως τα ιρακινά σύνορα.

«Στο πεδίο μπορούμε να συνεχίζουμε γενναία τη μάχη, όμως χρειαζόμαστε τη βοήθεια των συμμαχικών δυνάμεων μέσω των πληγμάτων των βάσεων των τρομοκρατών όπου βρίσκονται τα βαρέα όπλα τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 20 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας αφού κατάφεραν να διεισδύσουν στο Κομπάνι.
Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τουλάχιστον 20 «τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε μια ενέδρα των YPG αφού διείσδυσαν (...) σε έναν τομέα ανατολικά του Κομπάνι», λίγα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, ανακοίνωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είναι η πρώτη φορά που το ΙΚ διεισδύει στο Κομπάνι» μετά την έναρξη της επίθεσής του εναντίον της πόλης στις 16 Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε.

Σκληρές μάχες και η στάση της Τουρκίας

Η επίθεση των τζιχαντιστών κατά της πόλης ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τις δύο πλευρές και 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, 180.000 από τους οποίους έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν σήμερα χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν από τα σύνορα δεκάδες δημοσιογράφους και πολίτες, στην πλειοψηφία τους Κούρδους, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο του Κομπάνι.

Χωρίς να επεμβαίνει στρατιωτικά, η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στα σύνορά της, εξαιτίας των οβίδων που πλήττουν το έδαφός της την τελευταία εβδομάδα. Ο τουρκικός στρατός εκκένωσε χθες δύο μικρά χωριά, όταν οβίδα έπληξε κατοικία στο Σούρουτς τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους και απομάκρυνε το συγκεντρωμένο πλήθος από τη ζώνη των συνόρων. Οβίδα έπεσε σήμερα σε κατάστημα του Μουρσίτπιναρ.

Κούρδοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν την παθητική στάση στην Τουρκίας επικρίνοντας την Άγκυρα ότι άφησε ελεύθερο το έδαφος στους τζιχαντιστές.

Αμερικανοί απόστρατοι και εμπειρογνώμονες επεσήμαιναν τις τελευταίες ημέρες ότι το Κομπάνι καταδεικνύει τα όρια της αποκλειστικά από αέρος στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναφερόμενοι ειδικότερα στην έλλειψη συντονισμού που οφείλεται στην πληθώρα των συγκεντρώσεων των ανταρτικών ομάδων στην περιοχή των συγκρούσεων.