Η αντιπολίτευση στην Υεμένη ευελπιστεί ότι θα αποσπάσει από τους ΥΠΕΞ των μοναρχιών του Κόλπου, που συνεδριάζουν σήμερα στο Ριάντ, διευκρινήσεις για το τι προβλέπει η διαμεσολαβητική τους πρωτοβουλία σχετικά με την αποχώρηση από την εξουσία του αμφισβητούμενου προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

«Πρόκειται να συναντήσουμε τους ΥΠΕΞ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) στο Ριάντ για να τους ζητήσουμε διευκρινήσεις σχετικά με την πρωτοβουλία τους, και πρωτίστως για την αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ», τόνισε ο Γιάσιν Σαΐντ Νόομαν, επικεφαλής του Κοινού Φόρουμ, μίας συμμαχίας της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Κατά τον ίδιον, η αντιπροσωπεία, της οποίας επικεφαλής θα είναι ο πρώην ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Σάλεμ Μπασαντάουα και θα περιλαμβάνει επίσης και τον Αμπντελουάχαμπ αλ Άνσι του ισλαμιστικού κινήματος Αλ Ισλάχ, θα μεταβεί το απόγευμα στο Ριάντ.

Το Κοινό Φόρουμ, που υποστηρίζει το κίνημα κατά της κυβέρνησης του Σάλεχ-που βρίσκεται στην εξουσία επί 32 χρόνια-προτάσσει την καθαίρεση του προέδρου ως πρώτιστη συνθήκη για οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση, την ώρα που η νεώτερη πρόταση του CCG προβλέπει τη μεταβίβαση των εξουσιών από τον Σάλεχ στον αντιπρόεδρό του.

Προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, αμερικανοί και ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν έλθει σε επαφή τις τελευταίες ημέρες με το Κοινό Φόρουμ στη Σανάα, προσφέροντας στην αντιπολίτευση διασφαλίσεις «για την επιτυχία της πρωτοβουλίας του CCG και ιδίως για την αποχώρηση του Σαλεχ», όπως τονίζει δυτική πηγή που δεν επιθυμεί να κατονομασθεί.

Μολαταύτα, η αντιπολίτευση αρνείται κάθε διάλογο με το καθεστώς και χθες έφθασε στο σημείο να απειλήσει πως δεν πρόκειται να μεταβεί στο Ριάντ, εάν βρίσκεται στη σαουδαραβική πρωτεύουσα εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σανάα.