Λάβρος εμφανίζεται ο Λίον Πανέτα κατά του Μπαράκ Ομπάμα και των αποφάσεων του σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα USA Today ο πρώην υπουργός Άμυνας και διοικητής της CIA εκτίμησε ότι πόλεμος κατά των τζιχαντιστών ενδεχομένως να κρατήσει ακόμη και 30 χρόνια, και σημείωσε πως θα μπορούσε να απειλήσει  τη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και την Υεμένη.

Ο Πανέτα επέκρινε με σφοδρότητα τις αποφάσεις που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος τα τελευταία 3 χρόνια λέγοντας πως ο Μπαράκ Ομπάμα απέτυχε να πιέσει στην ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να παραμείνει μια μικρότερη αμερικανική στρατιωτική δύναμη στην χώρα.

Όπως εκτιμά, έπειτα από την απόσυρση των μάχιμων στρατευμάτων το 2011, κρίνοντας ότι αυτό δημιούργησε ένα «κενό» ασφάλειας.

Κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε απορρίψει το 2012 την πρόταση για άμεσο εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών που πολεμούσαν εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Πιστεύω πραγματικά ότι θα βρισκόμασταν σε καλύτερη θέση ώστε να γνωρίζουμε εάν υπήρχαν ή όχι μετριοπαθή στοιχεία στους κόλπους των δυνάμεων των ανταρτών που πολεμούν εναντίον του Άσαντ» υπογράμμισε.

Έκρινε ταυτόχρονα πως ο Ομπάμα έχασε κάθε αξιοπιστία όταν προειδοποίησε τον Άσαντ για την χρήση χημικών όπλων εναντίον των πολιτών της ίδιας του της χώρας, προτού τελικά δεν κάνει τίποτα όταν ο Σύρος πρόεδρος παραβίασε τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» που είχε ορίσει η κυβέρνηση.