Η Γερμανία μπορεί να αποκτήσει τον πρώτο Πράσινο καγκελάριο στην ιστορία της στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Για πρώτη φορά οι Πράσινοι προηγούνται κατά μία ποσοστιαία μονάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που θεωρείται το άλλο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, και τα δύο κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 10% περισσότερο από τον κυβερνώντα κεντροδεξιό συνασπισμό.

Οι Πράσινοι και το SPD συγκεντρώνουν μαζί 47%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της TNS Emnid, σε σύγκριση με 37% του συγκεντρώνει ο συνασπισμός της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ο συνασπισμός της Μέρκελ - Χριστιανοδημοκράτες, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CDU/CSU) και οι Ελέυθεροι Δημοκράτες (FDP) - θα βρίσκονται στην εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές που είναι προγραμμματισμένες να διεξαχθούν το 2013.

Στην δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 4.000 ψηφοφόροι, οι CDU/CSU συγκέντρωσαν 32%, το SPD 23%, οι Πράσινοι 24%, το FDP 5% και το Αριστερό Κόμμα 9%.

Οι Πράσινοι, που τάσσονται κατά των πυρηνικών, έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους από την ημέρα που σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία και πρόκειται να διορίσουν τον πρώτο πρωθυπουργό τους κρατιδίου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα - ρεκόρ που εξασφάλισαν τον περασμένο μήνα στο νότιο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Οι αναλυτές διερωτώνται αν ο χαρισματικός "Πράσινος" πρώην ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, θα επιστρέψει στην πολιτική ως υποψήφιος του κόμματός του για την θέση της Μέρκελ, αλλά ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο.