Κρίσιμες, όπως λέγεται από κυβερνητικές πηγές, αποφάσεις για μέτρα αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να λάβει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. 

Μεταξύ άλλων ενδέχεται ο κ. Αναστασιάδης, να ενημερώσει σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου μεθαύριο, Πέμπτη. Σε ερώτηση, αν έχει ήδη ληφθεί απόφαση για αναβολή της συνάντησης Αναστασιάδη - Έρογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, απάντησε ότι «πρόκειται για ένα από τα σενάρια που συζητούνται». Η Κυπριακή Δημοκρατία, προέβη ήδη σε διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Τα κόμματα ζητούν από την κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα τη λήψη μέτρων για τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ορισμένα ζητούν ακόμη και αποχώρηση του προέδρου Αναστασιάδη από τις συνομιλίες.

 Η τουρκική κορβέτα Μπάφρα βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της γεώτρησης του κοιτάσματος Ονασαγόρα στην κυπριακή ΑΟΖ.