«Διευκρινίσεις» ζήτησε από την Ισπανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εντοπίσει τη ρωγμή στο σύστημα υγείας της που επέτρεψε να μολυνθεί από τον ιό του Έμπολα μια νοσοκόμα σε νοσοκομείο της Μαδρίτης. Την ίδια ώρα, και ο σύζυγος της νοσηλεύτριας τέθηκε σε καραντίνα.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τη Δευτέρα μήνυμα στο ισπανικό υπουργείο Υγείας για να λάβει διευκρινίσεις" σχετικά με το τι κατέστησε δυνατή αυτή την πρώτη μόλυνση από τον εν λόγω ιό εκτός της Αφρικής, δήλωσε ο εκπρόσωπος Φρεντερίκ Βενσάν.

"Κάπου υπάρχει προφανώς ένα πρόβλημα", τη στιγμή που τα κράτη μέλη της ΕΕ υποτίθεται ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή ακριβείς εθνικές διαδικασίες, οι οποίες συντονίζονται από τις Βρυξέλλες, για να αποτρέψουν την είσοδο του ιού στο ευρωπαϊκό έδαφος, τόνισε.

Παρά το κρούσμα αυτό, "δεν υπάρχει ανησυχία" στην Επιτροπή, καθώς το ενδεχόμενο να διαδοθεί ο ιός Έμπολα "στην Ευρώπη παραμένει πολύ απίθανο", δήλωσε ο Βενσάν.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ελπίζει ότι η Ισπανία θα μπορέσει να υποβάλει ήδη από αύριο, Τετάρτη, τις πρώτες απαντήσεις για να εξετασθούν από την Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας. Τους τελευταίους μήνες, αυτό το ευρωπαϊκό όργανο συντονισμού και ανταλλαγής πληροφοριών "συνεδριάζει κάθε εβδομάδα για τον Έμπολα, η συνεδρίασή του την Τετάρτη θα είναι αφιερωμένη στο ισπανικό κρούσμα", διευκρίνισε ο Βενσάν.

Το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε, όταν εντοπισθεί, "θα χρησιμεύσει ως μάθημα στις άλλες" χώρες, υπογράμμισε. 

Η νοσοκόμα εισήχθη σε μια εξειδικευμένη μονάδα του νοσοκομείου της Αλκορκόν, στη νότια Μαδρίτη, έπειτα από δύο τεστ που βγήκαν θετικά στον ιό Έμπολα. Αισθάνθηκε άσχημα στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν συμβουλεύθηκε γιατρό παρά την Κυριακή, όταν επέστρεψε από την άδειά της. 

Εκτός από το σύζυγό της, που τέθηκε κι αυτός σε καραντίνα, περίπου τριάντα πρόσωπα, που είχαν έρθει σε επαφή μαζί της, παρακολουθούνται από τις υγειονομικές αρχές.