current views are: 1

7 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση10:12

Στους Ακασάσι, Αμάνο και Νακαμούρα το Νόμπελ Φυσικής

Τους Ιάπωνες Ισάμου Ακασάκι και Χιρόσι Αμάνο και τον Αμερικανό Σούτζι Νακαμούρα τίμησε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Δημοσίευση 10:12’
αρθρο-newpost

Τους Ιάπωνες Ισάμου Ακασάκι και Χιρόσι Αμάνο και τον Αμερικανό Σούτζι Νακαμούρα τίμησε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Τους Ιάπωνες Ισάμου Ακασάκι και Χιρόσι Αμάνο και τον Αμερικανό Σούτζι Νακαμούρα τίμησε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, για την ανακάλυψη των διόδων εκπομπής φωτός (LED), μια νέα αποδοτική ενεργειακά και φιλική για το περιβάλλον πηγή φωτός.

«Με την έλευση των λαμπτήρων LED έχουμε πλέον εναλλακτικές επιλογές με μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη αποδοτικότητα απ’ ό,τι οι παλιότερες πηγές φωτός», αναφέρει η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, ανακοινώνοντας τους νικητές του βραβείου.

Επινοώντας τους λαμπτήρες LED «πέτυχαν εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν αποτύχει», υπογράμμισε η επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την ανακάλυψη αυτή «επαναστατική».

«Καθώς περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού χρησιμοποιείται για λόγους φωτισμού, οι LED συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων της Γης», προσθέτει.

Ο Ακασάκι, 85 ετών, ο οποίος εργάζεται στο ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Μέιτζο, διεξήγαγε τις έρευνές του με τον Αμάνο, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1960, στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια. Ο Νακαμούρα, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1954 στην Ιαπωνία και είναι σήμερα ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (ΗΠΑ), εργαζόταν πάνω στο ίδιο θέμα σε μια μικρή ιαπωνική επιχείρηση.

“Είναι απίστευτο”, δήλωσε ο Νακαμούρα όταν πληροφορήθηκε τη βράβευσή του. Τον ξύπνησαν στις 3 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στην Καλιφόρνια και μίλησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους. Οι οργανωτές δεν κατάφεραν να έρθουν αμέσως σε επαφή με τον Χιρόσι Αμάνο, ο οποίος βρισκόταν σε αεροπλάνο που πραγματοποιεί πτήση από την Ιαπωνία στη Γαλλία, δήλωσε ο Στέφαν Νόρμαρκ, γραμματέας της Ακαδημίας.

Η απονομή του βραβείου στους τρεις βραβευθέντες θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη. Θα μοιραστούν χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (880.000 ευρώ).


σχετικα αρθρα