Για τη Χάγη αναχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα, όπου την Τετάρτη θα γίνει  ο πρώτος εν ενεργεία αρχηγός κράτους που θα εμφανισθεί μεσούσης της θητείας του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Κενυάτα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την ευθύνη που φέρεται ότι είχε στις μετεκλογικές βιαιότητες στα τέλη του 2007 και τις αρχές του 2008 στη χώρα του, ανακοίνωσε πως ανταποκρίνεται στην κλήτευση από το ΔΠΔ προσωπικά και όχι ως αρχηγός του κράτους. Μεταβίβασε τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρό του Ουίλιαμ Ρούτο για όσο καιρό θα παραμείνει στη Χάγη.

Σήμερα το πρωί, ο Κενυάτα επιβιβάσθηκε σε τακτική πτήση της εταιρείας Kenya Airways, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και ένα από τα παιδιά του, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τρεις υπουργοί και έξι βουλευτές ταξιδεύουν επίσης μαζί του.

Σύμφωνα με έναν υπεύθυνο της κενυατικής προεδρίας, ο Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος δεν έκανε καμιά δήλωση κατά την αναχώρησή του, πλήρωσε ο ίδιος τα έξοδα του ταξιδιού του. "Όπως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα, δεν ταξιδεύει ως πρόεδρος, συνεπώς τα κόστη δεν καλύπτονται από το κράτος", εξήγησε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομασθεί.