Καταδικάστηκε η Ισπανία για κακομεταχείριση κρατουμένων, που βρίσκονται σε απομόνωση εξαιτίας της εικαζόμενης συμμετοχής τους στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Μαδρίτη θα πρέπει να λάβει μέτρα αποφυγής της βίας που ασκούν αστυνομικοί εναντίον κρατουμένων που βρίσκονται σε απομόνωση εξαιτίας της εικαζόμενης συμμετοχής τους στην τρομοκρατική οργάνωση.

Το ΕΔΑΔ εκδίκασε τις προσφυγές της Ετσεμπάρια Καμπαλέρο και του Ατάουν Ρόχο κατά της Ισπανίας.

Οι υποθέσεις αφορούσαν τις καταγγελίες των προσφευγόντων ότι, κατά την διάρκεια της κράτησης τους στην απομόνωση εξαιτίας της εικαζόμενης συμμετοχής τους στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ και στο πλαίσιο της σχετικής δικαστικής έρευνας, είχαν υποστεί κακομεταχείριση ενώ οι σχετικές καταγγελιες τους δεν διερευνήθηκαν από τις Ισπανικές αρχές.

Για τις δύο αυτές περιπτώσεις, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ισπανία για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης, βάσει του οποίου απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, υπογραμμίζοντας ότι καμία έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες των προσφευγόντων για κακομεταχείριση από την αστυνομία δεν διεξήχθη από τις Ισπανικές αρχές.

Με την απόφαση του το Δικαστήριο υπενθυμίζει τις συστάσεις που έχει υποβάλλει στην Ισπανία η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI) για την βελτίωση της ποιότητας των συνθηκών κράτησης των ατόμων που κρατούνται στην απομόνωση .

Παράλληλα, η Ισπανία καλείται να καταβάλει 25.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στην Ετσεμπάρια Καμπαλέρο και να πληρώσει και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα καθώς και να καταβάλει 20.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στον Ατάουν Ρόχο και να πληρώσει και 4.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.