Το ενδεχόμενο αναγκαστικού «ανασχηματισμού» της νέας Κομισιόν από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πριν αναλάβει τα καθήκοντά της, βλέπουν» πολλοί αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιστότοπος EurActiv επισημαίνει ότι «το Κοινοβούλιο δεν αφήνει άλλη επιλογή στον Γιούνκερ από το να ανασχηματίσει την ομάδα του, η Εuropean Voice αναφέρει ότι «ο Γιούνκερ μάλλον θα χρειαστεί να ανασχηματίσει το σύνολο», ενώ το Europolitics αναμένει μια «κρίσιμη εβδομάδα για την ομάδα Γιούνκερ».

Στα άρθρα αυτών των μέσων ενημέρωσης επισημαίνεται σε γενικές γραμμές ότι αρκετοί από τους 27 υποψήφιους επιτρόπους δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν την άμεση έγκρισή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως "τα μικρότερα ευρωσκεπτικιστικά πολιτικά κόμματα" που αύξησαν τη δύναμή τους στις ευρωεκλογές κατακρίνουν το «μεγάλο συνασπισμό» μεταξύ της κεντροαριστερής πτέρυγας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της κεντρώας πτέρυγας των Σοσιαλιστών με στόχο τη δημιουργία μιας Επιτροπής «στα μέτρα τους». Ωστόσο, όπως αναφέρεται την περασμένη εβδομάδας υπήρξε ρήξη στην συναινετική συμφωνία μεταξύ των δυο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής με αποτέλεσμα ορισμένες θέσεις επιτρόπων να μην επικυρωθούν.

Πρόκειται για τους εξής υποψήφιους Επιτρόπους: τον Βρετανό Τζόναθαν Χιλ, το Γάλλο πρώην υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, τον Ισπανό Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, την Τσέχα Βέρα Ζούροβα, την Σλοβένα πρώην πρωθυπουργό Άλενκα Μπράτουσεκ και τον Ούγγρο Τίμπορ Νάβρατσιτς.

Τα «παζάρια» μεταξύ των πολιτικών ομάδων περιπλέκονται πάντως όταν λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα των 28 κρατών μελών και ενδέχεται να χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος για να ολοκληρωθούν, σημειώνει ο κοινοτικός Τύπος. Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ μπορεί να αναθέσει διαφορετικά χαρτοφυλάκια σε διαφορετικούς επιτρόπους – κάτι που θα απαιτήσει νέες ακροάσεις – ενώ μπορεί να ζητήσει από τα κράτη μέλη να παρουσιάσουν κάποιον άλλο υποψήφιο Επίτροπο.

Αύριο Τετάρτη 8η Οκτωβρίου, μετά και την ολοκλήρωση των ακροάσεων σήμερα, ο Γιούνκερ θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και ενδέχεται να ανακοινώσει έναν «ανασχηματισμό» της Επιτροπής στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα απαιτήσει τη διενέργεια νέων ακροάσεων με συνέπεια την καθυστέρηση επικύρωσης της Επιτροπής που έχει προβλεφθεί για τις 22 Οκτωβρίου.