Για «ύπαρξη σημείων επαφής με τα συνδικάτα της χώρας» έκανε λόγο ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντηση  συνάντησης που είχε με αντιπροσωπείες των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για περίπου μια ώρα στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

«Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις απόψεις, αλλά το σημαντικό είναι να πάμε μπροστά. Μπορούμε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα, αλλά η χώρα πρέπει να τραβήξει μπροστά, δεν θα επιτρέψουμε να μας μπλοκάρει κανένα βέτο ή αρνητική προσέγγιση», επέμεινε ο Ρέντσι.

Από πλευράς συνδικάτων, οι δυο μικρότερες οργανώσεις Cisl και Uil έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση για εμβάθυνση του κοινωνικού διαλόγου, ενώ με το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το Cgil, οι διαφορές παραμένουν βαθύτερες.

Η σημαντικότερη αιτία της αντιπαράθεσης είναι η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού να συνδέσει με μια διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης την έγκριση από τη Γερουσία των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, που συμπεριλαμβάνουν την κατάργηση της πρόνοιας περί επαναπρόσληψης εργαζόμένων που απολύονται χωρίς βάσιμη αιτία.

Η επικεφαλής του Cgil Σουζάνα Καμούσο υπενθύμισε ότι το συνδικάτο της έχει προκηρύξει πανιταλική κινητοποίηση την 25η Οκτωβρίου εναντίον της εισήγησης αυτής, την οποία ο Ρέντσι θεωρεί «βασικής σημασίας».

Η κυβέρνηση όρισε νέα συνάντηση με τα συνδικάτα την 27η του μηνός.