Συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και σήμερα οι διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος

Στα νοτιοανατολικά, ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη Μους, όπου οι Κούρδοι διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας στρατιωτική επέμβαση για να εμποδιστεί η κατάληψη της πόλης Κομπάνι κοντά στα συροτουρκικά σύνορα από τους τζιχαντιστές. 

Οι συνθήκες του θανάτου του 25χρονου άνδρα δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί.

Η εφημερίδα Hürriyet μετέδωσε ότι τον πυροβόλησαν άγνωστοι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι επλήγη στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο που εκτόξευσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Ταραχές ξέσπασαν σήμερα και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας μεταξύ των δυνάμεων ασφαλεία και διαδηλωτών που καταγγέλλουν την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης

Η αστυνομία επενέβη κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, κυρίως στη συνοικία Γκάζι, προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών, μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και βάζοντας φωτιά σε δύο λεωφορεία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Επεισόδια σημειώθηκαν και σε μια άλλη συνοικία της Κωνσταντινούπολης, στο Καντικιόι, όπως επίσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στο Ντιγιάρμπακιρ – την άτυπη «πρωτεύουσα» των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία –, το Μαρντίν και στην Αττάλεια (νότια).

Οι ταραχές ξέσπασαν από χθες στο βράδυ - κυρίως στην Κωνσταντινούπολη- όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν οχήματα, πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν εκτοξεύοντας δακρυγόνα.

Στα Άδανα στα νοτιοανατολικά, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν άγνωστος άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Στις Βρυξέλλες – πέραν της διαδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – τουλάχιστον 200 Κούρδοι διαδήλωσαν στο αεροδρόμιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Οι Κούρδοι διαδήλωσαν επίσης χθες στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.