Έρευνα διεξάγουν δικαστές στη Γαλλία καθώς υπάρχουν υποψίες για την καταβολή προμηθειών στο περιθώριο ενός συμβολαίου για την πώληση ελικοπτέρων που υπεγράφη με το Καζακστάν το 2010, σύμφωνα με τη Le Monde.

Τότε ήταν πρόεδρος της Γαλλίας ο Νικολά Σαρκοζί και η κρατική σύμβαση, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφορούσε την αγορά 45 ελικοπτέρων της εταιρείας Eurocopter (που μετονομάστηκε σε Airbus Helicopters).

Μια δικαστική πηγή επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε το Μάρτιο του 2013 διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης καθώς υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από οργανωμένη συμμορία και ενεργητική δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων ξένων χωρών.

Σε αυτήν την υπόθεση μία δικηγόρος από τη Γαλλία κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων ξένης χώρας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διευκρίνισε η δικαστική πηγή. Δύο μεσάζοντες επίσης διώκονται, προσέθεσε η Le Monde.

Για την υπόθεση θα τεθεί υπό κράτηση στενή συνεργάτιδα του Κλοντ Γκεάν, συνεργάτη του Νικολά Σαρκοζί που διετέλεσε γενικός γραμματέας στο προεδρικό μέγαρο όπως και ενός πρώην νομάρχη που, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρξε σύμβουλος του πρώην προέδρου της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα η έρευνα ξεκινήσει από μία καταχώριση του Trafcin, του δικτύου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούσε μια μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό αυτού του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου.