Βίαιες  διαδηλώσεις σημειώθηκαν στην Τουρκία με αφορμή την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν την Κουρδική πόλη Κομπανί.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μεγαλύτερου κουρδικού πολιτικού κόμματος της Τουρκίας, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και των μεγάλων πόλεων στα νοτιοανατολικά της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει στρατιωτικά τους Κούρδους.

Στις περισσότερες πόλεις, βίαια επεισόδια αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις.

Ένας 25χρονος σκοτώθηκε στην πόλη Μους, όπου άλλος ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι συνθήκες του θανάτου του 25χρονου άνδρα παραμένουν ασαφείς. 

Στο Ντιγιάρμπακιρ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του ισλαμιστικού κόμματος Χούντα-Παρ και Κούρδων διαδηλωτών, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές.

Το βράδυ της Δευτέρας το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κάλεσε τους Κούρδους όλης της χώρας —το 20% του πληθυσμού ή 15 εκατομμύρια άνθρωποι— να κινητοποιηθούν εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ και εναντίον του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι Κούρδοι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση για απραξία και «συνέργια» με το ΙΚ.

Βίαια επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στην Άγκυρα, την Αττάλεια, τη Μερσίνη και τα Άδανα καθώς και στην επαρχία Σιίρτ όπου οι διαδηλωτές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και οχήματα.

Οι τοπικές αρχές κήρυξαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ντιγιάρμπακιρ, σε πολλές συνοικίες του Μαρντίν και στην πόλη Βαν, στα ανατολικά.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές για να εμποδίσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να καταλάβουν την Κομπανί.

«Η κυβέρνησή μας επισήμανε στους Αμερικανούς αξιωματούχους την αναγκαιότητα να ενταθούν αμέσως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, με πιο ενεργό και αποτελεσματικό τρόπο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν, σύμφωνα με τον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου AHaber.