Η αισιοδοξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια έχει εξανεμισθεί, κυρίως λόγω των πολλαπλών εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων στα Σκόπια και των σχέσεων με ορισμένες γειτονικές χώρες, σημειώνει ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε, σε άρθρο του στην εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ" (Dnevnik), ενόψει της σημερινής δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.

«Όταν διορίστηκα Επίτροπος για τη Διεύρυνση πριν από πέντε χρόνια, η χώρα σας, αν και δεν ήταν ούτε η μεγαλύτερη ούτε η πλουσιότερη, ήταν σαφώς μπροστά όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση μεταξύ των χωρών της περιοχής. Έναν χρόνο πριν (το 2009), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στις τάξεις μας επικρατούσε αισιοδοξία.

«Δυστυχώς, πέντε χρόνια αργότερα, η αισιοδοξία εξανεμίσθηκε. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, οι πολιτικές κρίσεις στη χώρα επαναλαμβάνονται και οι σχέσεις με ορισμένες γειτονικές χώρες εξακολουθούν να επηρεάζονται από ορισμένες διαφορές ή ακόμη και επιδεινώθηκαν από το 2010 και μετά. Κάτι δεν πάει καλά. Σπαταλάται χρόνος και η ενταξιακή πορεία έχει ανακοπεί» σημειώνει ο κ. Φούλε.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση κάνει αναφορά και στο πρόβλημα της ονομασίας, τονίζοντας ότι δυστυχώς το ζήτημα αυτό παραμένει άλυτο και έχει άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ.

«Χρειάζεται αποφασιστική δράση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση. Εξίσου απαραίτητη είναι η ενεργητική υποστήριξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη για την επίτευξη αυτού του στόχου» προσθέτει ο κ.Φούλε.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται απόλυτα πως η μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ δημιουργεί απογοητεύσεις, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο και τη βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας.

TAGS