Στις 13 Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του κεντροδεξιού κόμματος CERB για σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία.

Την ημερομηνία αποφάσισε η Εκτελεστική  Επιτροπή του κόμματος, καθώς επίσης και την πρόσκληση των κομμάτων με φθίνουσα σειρά, βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων της 5ης Οκτωβρίου.

Στην ομάδα που θα διεξάγει τις διαβουλεύσεις θα συμμετέχουν η Τσέτσκα Τσάτσεβα, πρώην πρόεδρος της Βουλγαρικής Βουλής και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα μέλη της Επιτροπής, Ρουμιάνα Μπουτσάροβα και Μέντα Στογιάνοβα. 

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βουλγαρική Βουλή και πρώτη θα κληθεί η δεύτερη σε ποσοστά ψήφων πολιτική δύναμη.

«Αν μετά τον επικείμενο γύρο διαπραγματεύσεων, το GERB καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη, θα είναι επιτυχία για μας που θα έχουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» δήλωσε η κ. Τσάτσεβα σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό NOVA TV.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου, Ράνταν Κάνεβ ότι ο δεξιός συνασπισμός θα συνεργαστεί με το GERB, μόνον αν ο αρχηγός του, Μπόικο Μπορίσοφ δεν οριστεί πρωθυπουργός, η κ. Τσάτσεβα απάντησε: «Είναι απαράδεκτο για ένα κόμμα με τόσο μικρό εκλογικό αποτέλεσμα να θέτει όρους. Είναι αλαζονικό».

Τόνισε, ωστόσο, ότι η αποστολή θα είναι δύσκολη και ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία συμφωνία σε πολιτικές και όχι συμφωνία προσωπικοτήτων.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB - (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας), έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής θα αρχίσει στις 13 Οκτωβρίου επταήμερες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.