current views are: 1

8 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση12:08

Παγκόσμια Τράπεζα: Πάνω από 32 δισ. δολάρια το κόστος της επιδημίας του Έμπολα

Πάνω από 32 δισ. δολάρια ενδέχεται να ανέλθει έως το τέλος του 2015 το οικονομικό κόστος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δημοσίευση 12:08’
αρθρο-newpost

Πάνω από 32 δισ. δολάρια ενδέχεται να ανέλθει έως το τέλος του 2015 το οικονομικό κόστος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πάνω από 32 δισ. δολάρια ενδέχεται να ανέλθει έως το τέλος του 2015 το οικονομικό κόστος της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, εάν επεκταθεί και πέραν των τριών χωρών που έχουν πληγεί, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

“Εάν η επιδημία πλήξει σημαντικό αριθμό ανθρώπων στις γειτονικές χώρες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν πολύ σημαντικότερες οικονομίες, οι οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή μπορεί να φτάσουν μέσα σε μια διετία τα 32,6 δισ. δολάρια” αναφέρει σε έκθεσή του ο διεθνής οικονομικός οργανισμός.

Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη σοβαρές στις τρεις αυτές χώρες, όμως θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε “καταστροφικές” στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί η επιδημία, υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν πάντως να περιοριστούν εάν η άμεση ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να μειωθεί ο “παράγοντας του φόβου” που ωθεί τις γειτονικές χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους και να διακόπτουν τις εμπορικές συναλλαγές, επιδεινώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις, προστίθεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της επιδημίας στη Σενεγάλη και τη Νιγηρία καταδεικνύει ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, εφόσον το σύστημα υγείας είναι σε θέση ανταποκριθεί και αν οι πολιτικές αρχές επιδείξουν “αποφασιστικότητα”.

“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει τα μέσα για να υπερβεί τα επιμελητειακά προβλήματα και να παράσχει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, περισσότερες νοσοκομειακές κλίνες και περισσότερη υγειονομική βοήθεια για να σταματήσει τον Έμπολα” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΤ, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.


σχετικα αρθρα