Ο κίνδυνος να διαδοθεί η επιδημία του Έμπολα στην Ευρώπη είναι «εξαιρετικά μικρός», αν και μεμονωμένα κρούσματα είναι «αναπόφευκτα», τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε ανακοίνωσή της, η Σουσάνα Γιάκαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, αναφέρει: "Σποραδικά κρούσματα στην Ευρώπη της ασθένειας που οφείλεται στον ιό Έμπολα είναι αναπόφευκτα. Αυτό οφείλεται στις μετακινήσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες που έχουν πληγεί".

"Πάντως ο κίνδυνος μιας διάδοσης του Έμπολα στην Ευρώπη μπορεί να αποφευχθεί και είναι εξαιρετικά μικρός", υπογραμμίζει. "Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι παγκοσμίως ανάμεσα στις καλύτερα προετοιμασμένες για να απαντήσουν σ' έναν ιογενή αιμορραγικό πυρετό, του Έμπολα περιλαμβανομένου", διαβεβαιώνει η αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Υπάρχει πιθανόν κίνδυνος τυχαίας μόλυνσης για τα πρόσωπα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς, όμως ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ελεγχθεί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων κατά της μόλυνσης, διευκρινίζει η Γιάκαμπ, η βάση της οποίας βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.