Χιλιάδες Σύριοι, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ, συνόδευσαν σήμερα στην τελευταία του κατοικία ένα στρατιώτη που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των αιματηρών ταραχών που συγκλονίζουν τη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες.

"Ελευθερία, ελευθερία, κάτω ο Μπασάρ" και "Ο Μπασάρ είναι ο προδότης της Συρίας", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στην πόλη Χιράκ, 33 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Ντεράα. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι ο 20χρονος στρατιώτης Μοχάμαντ Άλι Ραντουάν αλ-Κουμάν έχασε τη ζωή του εξαιτίας των βασανιστηρίων που υπέστη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ένας συγγενής του άτυχου στρατιώτη είπε ότι η οικογένειά του ενημερώθηκε από τις αρχές ότι ο 20χρονος έπαθε ηλεκτροπληξία μέσα στη στρατιωτική μονάδα του, κοντά στη Δαμασκό. Όμως στα πόδια του υπήρχαν σημάδια από χτυπήματα και οι γιατροί του τοπικού νοσοκομείου είπαν ότι βρήκαν ενδείξεις ότι είχε βασανιστεί.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στη Συρία, τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ υποσχέθηκε το Σάββατο να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.