Επικρίσεις κατά της Τουρκίας για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα η Κομισιόν τονίζει πως η απάντηση στο κυβερνητικό σκάνδαλο διαφθοράς έβλαψε την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και εξασθένησε τα δικαιώματα του πολίτη.

Η Επιτροπή κάνει λόγο για προσπάθεια του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επηρεάσει τα δικαστήρια για να διώξει τους πολιτικούς αντιπάλους του. Η στάση του αυτή συνδέεται το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει γύρω από τον ενδότερο κύκλο του περιβάλλοντός του.

Επικρίσεις διατυπώνονται και για το νόμο σχετικά με το διαδίκτυο, ο οποίος ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο και παρότι έχει ήδη ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. 

Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως απόπειρες για την απαγόρευση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης «αντανακλούν μια περιοριστική προσέγγιση στην ελευθερία της έκφρασης».

Παρά τις σκληρές επικρίσεις, η Κομισιόν εκτιμά ότι περαιτέρω συνομιλίες είναι δυνατές και συνιστούν την έναρξη συνομιλιών για το δικαστικό σώμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα ως τρόπο για να υποχρεωθεί η Τουρκία να αντιμετωπίσει το θέμα.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα προώθησαν αμοιβαίες συναντήσεις με τους δύο επικεφαλής διαπραγματευτές στην Άγκυρα και στην Αθήνα στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Η Επιτροπή παροτρύνει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον ενός κράτους-μέλους, ή πηγή τριβών και ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημία στις καλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική επίλυση διαφορών. 

Στα Συμπεράσματα επαναλαμβάνεται η εν λόγω παρότρυνση της Κομισιόν ενώ ζητείται και η αποφυγή «προκλητικής δράσης».

Η Ελλάδα και η Κύπρος έκαναν επίσημες καταγγελίες για επαναλαμβανόμενες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους, περιλαμβανομένων και πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, όπως υπογραμμίζεται.

Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει ενθαρρυντικές ανακοινώσεις, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή από το 1971, τονίζει η Επιτροπή. 

Όσον αφορά την Κύπρο, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Τουρκία εξέδωσε δηλώσεις και προέβη σε ενέργειες αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, προς όφελος όλων των Κυπρίων. 

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, στη βάση του κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Η Τουρκία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο επιδιώκουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.