Την τελευταία του πνοή άφησε ο αμερικανός που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλευόταν στο Ντάλας του Τέξας, την ώρα που εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα στην Τουρκία.

Ο 42χρονος Τόμας Έρικ Ντάνκαν – ο πρώτος που διαγνώστηκε ότι μολύνθηκε από τον ιό εκτός δυτικής Αφρικήςεξέπνευσε το πρωί (τοπική ώρα), όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε.

Στην πρώτη επίσκεψη του ασθενούς στο Texas Health Presbyterian Hospital στο Ντάλας των ΗΠΑ, ο ασθενής είχε εμφανίσει «συμπτώματα τα οποία δεν ήταν συγκεκριμένα», και αφού εξετάστηκε, ο γιατρός του συνέστησε να επιστρέψει στο σπίτι και του έγραψε μια συνταγή για αντιβίωση, είπε ο δρ. Έντουαρντ Γκούντμαν, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο νοσηλευτικό αυτό ίδρυμα.

Στη δεύτερη επίσκεψή του στο ίδιο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα, ο ασθενής έφτασε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους ο 42χρονος είχε έρθει σε επαφή με τουλάχιστον 80 άτομα.

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη

Την ίδια στιγμή, στην Κωνσταντινούπολη εσπευσμένα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ένας Τούρκος, που εργαζόταν στη Νιγηρία με υποψίες ότι προσβλήθηκε από τον ιό.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο 46χρονος, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί, νοσηλεύεται με υψηλό πυρετό και διάρροια.

Ο ασθενής επέστρεψε στην Τουρκία από την Αφρική, πριν από δέκα ημέρες, για να δει την οικογένειά του, στην επαρχία Σακαριά.

Ο ίδιος μετέβη σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ωστόσο ο πυρετός δεν έπεσε, παρά τη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε. Ύστερα από εξετάσεις, οι γιατροί ενημέρωσαν τον τούρκο υπουργό Υγείας ότι εμφανίζει συμπτώματα, τα οποία πιθανώς παραπέμπουν στον ιό Έμπολα.

Στη συνέχεια, ο 46χρονος ασθενής μεταφέρθηκε με ειδικού τύπου ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Χασέκι της Κωνσταντινούπολης.