Σε μία ανατριχιαστική παραδοχή προχώρησε η κυβέρνηση της Ισπανίας, που έκανε λόγο για λάθος χειρισμού στην αντιμετώπιση του κρούσματος του Έμπολα του ιεραποστόλου, με αποτέλεσμα να μολυνθεί και η νοσοκόμα που τον φρόνισε.

Όπως είπε ο Φρέντερικ Βίνσεντ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ «η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η μόλυνση. Στις θεωρίες που διατυπώνονται περιλαμβάνεται και η πιθανή χαλάρωση ορισμένων διαδικασιών, όπως ο χειρισμός της σορού ή η απόρριψη των ιατρικών αποβλήτων».

Η Ισπανίδα νοσοκόμα Τερέζα Ρομέρο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης αφού προσβλήθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν μεταφερθεί εκεί από τη Δυτική Αφρική για θεραπεία. Συνολικά στο νοσοκομείο αυτό παρακολουθούνται άλλοι πέντε άνθρωποι.

Ο θεράπων ιατρός της Ρομέρο, σημείωσε πως ενδέχεται να μολύνθηκε από ένα γάντι που άγγιξε στο πρόσωπό της.

Η Ρομέρο ήρθε δύο φορές σε επαφή με τον ιεραπόστολο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε.

Ο γιατρός είπε ότι επανεξέτασε με τη βοήθεια της ασθενούς όλη τη σειρά των ενεργειών της από τη στιγμή που μπήκε μέχρι και την έξοδό της από το δωμάτιο του ιεραποστόλου. «Είναι πιθανόν να μην επρόκειτο για λάθος καθεαυτό αλλά για ατύχημα. Είναι λογικό να μην το θυμόταν στην αρχή, λόγω της κατάστασης της υγείας της», πρόσθεσε.

Πάντως συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πάντως εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα, καταγγέλλοντας μια μεγάλη σειρά παραλείψεων στον τρόπο χειρισμού των ασθενών και στα μέτρα για τη δική τους ασφάλεια.

«Το σημαντικότερο είναι η εκπαίδευση του προσωπικού που, όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι πολύ περιορισμένη», είπε ο Μάσιμο Γκονθάλεθ Χουράδο, ο πρόεδρος του συνδικάτου CSI-F, που εκπροσωπεί 260.000 νοσοκόμους και νοσοκόμες σε όλη τη χώρα. «Όταν ζητήσαμε εμείς να γίνουν ασκήσεις προσομοίωσης το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας της Μαδρίτης μας απάντησε: θα δούμε», πρόσθεσε.

«Μας συγκέντρωσαν (...) και σε 20 λεπτά μας έδειξαν τι να κάνουμε με τον Μιγκέλ Παχάρες (σ.σ. τον πρώτο ιεραπόστολο που προσβλήθηκε από Έμπολα) για να προλάβουμε μια πιθανή μόλυνση», είπε μια νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου που μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα Λ' Εσπανσιόν.

Στηρίζοντας τους ισχυρισμούς της σε φωτογραφίες που έδειξε, η νοσοκόμα αυτή είπε ότι οι στολές που τους δίνουν για να φορέσουν δεν κλείνουν καλά και αναγκάζονται να τις «μπαλώνουν» στα γόνατα και τους αγκώνες με κολλητική ταινία.

Μια νοσοκομειακή πηγή είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τραυματιοφορείς δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό και το συνδικάτο τους αγόρασε το ίδιο πιο ανθεκτικές στολές από εκείνες που τους παρείχε το κράτος.

Τραγικά λάθη και παραλείψεις όμως φέρεται ότι έγιναν και στον χειρισμό της ασθένειας της Ρομέρο. Η γυναίκα, που νοσηλεύεται στην απομόνωση από το βράδυ της Δευτέρας, είχε ανεβάσει πυρετό στις 30 Σεπτεμβρίου. Όταν τηλεφώνησε στο νοσοκομείο Carlos III όπου εργαζόταν για να τους πει ότι είχε ασθενήσει, οι υπηρεσίες την παρέπεμψαν σε ιδιώτη γιατρό, σύμφωνα με το συνδικάτο CSI-F.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις ευρωπαϊκές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας που φροντίζουν κρούσματα του Έμπολα. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί «είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να προστατευθούν και να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα» είπε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.