Εκ νέου στην επίθεση πέρασε το Ισλαμικό Κράτος στη κουρδική πόλη Κομπάνι, καθώς όπως ισχυρίζεται Συριακή ΜΚΟ, οι τζιχαντιστές έλαβαν ενισχύσεις.

«Οι τζιχαντιστές προέλασαν από τα ανατολικά προς το κέντρο της πόλης», είπε ο Άμπντελ Ράχμαν. Οι μαχητές του ΙΚ εξαπέλυσαν το πρωί μια επιχείρηση για να ανακαταλάβουν τις περιοχές στο ανατολικό τμήμα του Κομπάνι, τον έλεγχο των οποίων έχασαν σήμερα, αφού τις είχαν καταλάβει χθες Τρίτη.

Παράλληλα ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου πρόσθεσε ότι ενισχύσεις σε άνδρες και τεθωρακισμένα Χάμβι έφτασαν στους τζιχαντιστές που βρίσκονται στα πρόθυρα της πόλης από τη Ράκα, στη βόρεια Συρία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, δήλωσε δεν είναι στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ η αποτροπή της πτώσης της Κομπάνι.

«Όσο φοβερό κι αν είναι να παρακολουθούμε απευθείας τι συμβαίνει στο Κομπάνι (...) πρέπει να αποστασιοποιηθούμε και να κατανοήσουμε τον στρατηγικό στόχο», είπε.

«Ανησυχούμε πολύ για τους κατοίκους (...) που μάχονται κατά των τρομοκρατών του ΙΚ», είπε και προσέθεσε πως «οι αρχικοί στόχοι των προσπαθειών μας είναι τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου και οι υποδομές».

«Προσπαθούμε να στερήσουμε από το ΙΚ γενικότερα την ικανότητά του να διεξάγει αυτό τον πόλεμο, όχι μόνο στο Κομπάνι, αλλά σε ολόκληρη τη Συρία και το Ιράκ», υπογράμμισε.

Πάντως, οι ΗΠΑ αποκλείουν και το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, την οποία επιθυμεί η Άγκυρα.

«Δεν είναι ένα νέο ζήτημα», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μιας στρατιωτική επιλογή που εξετάζουμε. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα συνεχιζόμενων συζητήσεων», πρόσθεσε ο Κίρμπι.