Την παραίτησή του δήλωσε ο πρωθυπουργός της Υεμένης Άχμεντ Άουαντ μπεν Μουμπάρακ, ο οποίος διορίσθηκε την Τρίτη από τον πρόεδρο, μετά την αμφισβήτηση του διορισμού του από τους σιίτες αντάρτες που ελέγχουν από τις 21 Σεπτεμβρίου τη Σαναά.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA, ο υεμενίτης πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έκανε δεκτό το αίτημα του μπεν Μουμπάρακ "να τον απαλλάξει" από την αποστολή του να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. 

΄Οπως εξηγεί το πρακτορείο ο μπεν Μουμπάρακ πήρε την απόφαση αυτή «με στόχο να διαφυλάξει την εθνική ενότητα και να προστατεύσει τη χώρα από τις διαιρέσεις». 

Η απόρριψη του διορισμού του, το βράδυ της Τρίτης από τους αντάρτες της Άνσαρ αλ-Άλλαχ, είχε ακολουθήσει μόλις δύο ώρες την επίσημη ανακοίνωση. 

Οι αντάρτες, οι οποίοι αποκαλούνται επίσης χούτι, είχαν υποστηρίξει πως ο διορισμός αυτός απέχει πολύ από το να "εκφράζει τη βούληση του λαού" και αντανακλά εκείνη του εξωτερικού, υπαινισσόμενοι το ρόλο της Ουάσινγκτον και του Ριάντ στην επιλογή αυτού του 46χρονου τεχνοκράτη για να ηγηθεί της κυβέρνησης.