Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας του ιού του Εμπολα, αλλά είναι εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την επέκταση του ιού στο ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και τους αναλυτές.

Δεδομένου του επιπέδου των υγειονομικών και ιατρικών κανονισμών στην Ευρώπη, η κατάσταση δεν μπορεί αν συγκριθεί με ό,τι συμβαίνει στην Αφρική. Μία επιδημία Εμπολα στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά απίθανη, διαβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βενσάν.

"Οταν τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται, ο κίνδυνος ελέγχεται", είπε υπενθυμίζοντας ότι μέχρι την ισπανική "παραφωνία", στην Ευρώπη δεν είχαν εμφανισθεί παρά οκτώ κρούσματα του ιού Εμπολα, όλα σε υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, αν και οι Ισπανοί δεν έχουν ακόμη εντοπίσει το σφάλμα που επέτρεψε την πρώτη μετάδοση του ιού από ασθενή που είχε επαναπατρισθεί από την Αφρική, υπάρχει εκεί ένα κενό που πρέπει να σημάνει συναγερμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να ενισχύσει την εκστρατεία ενημέρωσης των ταξιδιωτών και του ιατρικού προσωπικού, με αντικείμενο τον ταχύτερο εντοπισμό της εισόδου ασθενούντων προσώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των διαδικασιών εισαγωγής στα νοσοκομεία και των κριτηρίων που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων ιού.

"Διαθέτουμε κανόνες, υλικό, τεχνικές ντυσίματος και γδυσίματος, αλλά συμπεραίνουμε ότι αυτά δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα, διότι λίγες ασθένειες απαιτούν τέτοια προστατευτικά μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης και τα αντανακλαστικά δεν είναι δεδομένα", τονίζει ένας ειδικός.

Η υπόθεση του σκύλου της ισπανίδας νοσοκόμας φέρνει στο φως την ανυπαρξία πρόβλεψης για τα οικόσιτα ζώα. Εδώ και μήνες, η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει κανόνες, εφαρμόζει μέτρα, προσδιορίζοντας τα νοσοκομεία και το προσωπικό που πρέπει να κινητοποιηθούν. "Αλλά, από όσο γνωρίζω, κανείς δεν έθεσε το θέμα 'τι θα κάνουμε με τα οικόσιτα ζώα' ", επισημαίνει ο ίδιος ειδικός.