Να σταματήσει τις αδικαιολόγητες εκτοξέυσεις πυρών κατά των ινδικών θέσεων κάλεσε σήμερα το Πακιστάν ο ινδός υπουργός Άμυνας Αρούν Τζίτλι. 

Ο ινδικός στρατός θα κάνει το Πακιστάν να πληρώσει "ακριβά" το τίμημα τέτοιων ενεργειών αν αυτές συνεχιστούν, προειδοποίησε ο υπουργός. "Αν το Πακιστάν εμμείνει στον τυχοδιωκτισμό αυτό, τότε οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν να μάχονται και το κόστος του τυχοδιωκτισμού τους θα είναι δυσβάσταχτο", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί. "Το Πακιστάν πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και αυτές τις αδικαιολόγητες ρίψεις πυρών, αν θέλει ειρήνη στα σύνορα". 

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για τις συμπλοκές αυτές στο Κασμίρ, περιοχή που διεκδικούν και οι δύο, στις οποίες τουλάχιστον 12 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τη Δευτέρα. 

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από τη μια και την άλλη πλευρά των συνόρων και εννέα πολίτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, την πιο αιματηρή ημέρα για τους πολίτες τα τελευταία 10 χρόνια. 

Το Κασμίρ χωρίζεται σε δύο κράτη, τα οποία ενεπλάκησαν σε πόλεμο δύο φορές για τον έλεγχο της περιοχής, το 1947 και το 1971, πριν από την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη δημιουργία γραμμής ελέγχου το 1972. 

Από το 1989, οι μάχες μεταξύ του ινδικού στρατού και δέκα αυτονομιστικών και πακιστανικών οργανώσεων έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως πολιτών. Η βία υποχώρησε από το 2004 και την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.