Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η λέξη «συγκλονιστική» είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει την ιστορία της 29χρονης Αμερικανίδας, Μπρίτανι Μέιναρντ, η οποία έχει «προγραμματίσει» τον θάνατό της.

Η νεαρή κοπέλα πάσχει από επιθετική μορφή καρκίνου, στον εγκέφαλο, o oποίος διαγνώστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε γλοιοβλάστωμα. Τον Απρίλιο, οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι έχει έξι μήνες ζωής.

Η ίδια αποφάσισε να φύγει από τη ζωή με τους δικούς της όρους, με ευθανασία, την 1η Νοεμβρίου, μία μέρα μετά τα γενέθλια του συζύγου της. Θέλει να τα γιορτάσουν μαζί, πριν εκείνη δώσει τέλος στο άδικο μαρτύριό της.

Η ευθανασία δεν επιτρέπεται στην πολιτεία της Καλιφόρνια και έτσι η 29χρονη με τον σύζυγό της Νταν Ντίαζ μετέφεραν τα δικαιώματά τους στο Όρεγκον, όπου την επιτρέπει η νομοθεσία από το 1997.

Η ίδια αναφέρει ότι με την ευθανασία δεν γίνεται αυτόχειρας, απλά θέλει να πεθάνει με τους δικούς της όρους. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχει ήδη στα χέρια της τη θανατηφόρα συνταγή που γράφτηκε από γιατρό.

Ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και αφηγείται την ιστορία της Μπρίτανι, έχει προσελκύσει πάνω από τέσσερα εκατ. επισκέπτες.

«Δεν μπορώ να περιγράψω την ανακούφιση που νιώθω ξέροντας ότι δεν θα πεθάνω όπως μου έχουν περιγράψει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μία ανθρώπινη ιστορία για να εκτιμάμε όσα έχουμε στη ζωή. Ή μάλλον την ίδια τη ζωή...