Παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή και ιδιωτική ζωή συνιστά η παρακολούθηση ενός τοκετού από φοιτητές της ιατρικής χωρίς την συγκατάθεση της μητέρας, σύμφωνα με το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε την Ρωσίδα, Γιεβγένιγια Κονοβάλοβα κατά της Ρωσίας.

Η υπόθεση αφορούσε τις καταγγελίες της 34χρονης, σήμερα, ότι υποχρεώθηκε κατά τη διάρκεια της γέννησης του παιδιού της το 1999, να παρευρίσκονται στο μαιευτήριο και να παρακολουθήσουν όλη την διαδικασία της γέννας, φοιτητές της ιατρικής, χωρίς η ίδια να έχει δώσει την συγκατάθεση της.

Με την απόφαση του το Δικαστήριο έκρινε ότι, το σχετικό φυλλάδιο που είχε δοθεί στην υποψήφια μητέρα και προέβλεπε την παρουσία φοιτητών της ιατρικής κατά την διαδικασία της γεννήσεως του παιδιού, ήταν πολύ ασαφές και ήταν έτσι γραμμένο που δεν άφηνε περιθώρια άλλης επιλογής στην κυρία Κονοβάλοβα.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς της και υποχρέωσε τη Ρωσία να καταβάλει στην προσφεύγουσα 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 200 ευρώ για έξοδα και δικαστικές δαπάνες.