Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των Σέρβων πολιτών που συμμετέχουν σε πολέμους και ένοπλες συρράξεις σε όλο τον κόσμο, αλλά εκτιμάται πως πρόκειται για αρκετές δεκάδες, δήλωσε ο βουλευτής Μέχο Ομέροβιτς, μιλώντας σήμερα ενώπιον του σερβικού Κοινοβουλίου.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα (σ.σ. ο κ. Ομέροβιτς είναι ο εισηγητής των αλλαγών), ο Σέρβος βουλευτής επεσήμανε ότι θα υπάρξει η εισαγωγή δύο νέου τύπου εγκλημάτων στο δικαστικό σύστημα: η τιμωρία αυτών που λαμβάνουν μέρος σε πολέμους και ένοπλες συρράξεις και η τιμωρία αυτών που προσηλυτίζουν άτομα γι' αυτό τον σκοπό, τα εκπαιδεύουν ή δίνουν χρήματα και εξοπλισμό για τέτοιου είδους εγκλήματα.

"Οι πολίτες μας συμμετέχουν σε πολέμους σε άλλες χώρες για οικονομικούς και άλλους λόγους, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι πως οι ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο. Εκτός αυτού, αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα προπαγάνδας και είναι πολύ πιθανόν να αναμειχθούν και οι ίδιοι στην προπαγάνδα αυτοί, και η Σερβία θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση" υπογράμμισε ο κ. Ομέροβιτς.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα της Σερβίας έχει μπει σε γραμμή προτεραιότητας καθώς υπάρχουν Σέρβοι πολίτες που συμμετέχουν σε παραστρατιωτικές ομάδες -για οικονομικούς και άλλους λόγους- και στη συνέχεια γίνονται προπαγανδιστές, επεσήμανε ο Σέρβος βουλευτής.

Τόνισε, δε, πως θα πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση -και σε νομοθετικό επίπεδο- κατά του προσηλυτισμού πολιτών και της συμμετοχής του σε πολεμικές συγκρούσεις. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών.

Ο κ. Ομέροβιτς διευκρίνισε ότι βάσει των προωθούμενων αλλαγών, ένας Σέρβος πολίτης, ο οποίος θα εμπλέκεται σε πολέμους ή ένοπλες συρράξεις στο εξωτερικό (όχι ως μέλος σερβικών ή άλλων διεθνών αποστολών) θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από ένα έτος έως και οχτώ.

Ποινή από δύο έως και δέκα χρόνια θα περιμένει όσους ασκούν προπαγάνδα ή χρηματοδοτούν τέτοιου είδους δράσεις.