Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα "υψηλής ποιότητας", που είχαν κλαπεί από μια νεκρόπολη της Κόρδοβας, στη νότια Ισπανία, ανακτήθηκαν από την ισπανική αστυνομία, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά την επιχείρηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και τη βρετανική αστυνομία, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ύποπτα για λαθρεμπόριο, κλοπές και λεηλασίες πολλών αρχαιολογικών χώρων της Κόρδοβας.

Ένας από αυτούς, ένας βελγο-λιβανέζος συνελήφθη στη Μαρμπέγια (στη νότια Ισπανία), και πιθανολογείται ότι πούλησε σε δημοπρασία, στον οίκο Christie's του Λονδίνου, τη βάση μιας στήλης μαρμάρου από τον αρχαιολογικό χώρο Μεντίνα Αζάρα, στα περίχωρα της Κόρδοβας.

Αυτή η λαξευμένη πέτρινη βάση από την εποχή του χαλιφάτου της Κόρδοβας (8ος-9ος αιώνας) είχε εξαφανιστεί ενώ είχε αποθηκευτεί στο υπόστεγο μιας ιδιωτικής εταιρείας, κατά την αναμονή της παράδοσης της σε μια πολιτιστική αντιπροσωπεία της πόλης .

Οι ανακριτές ενημερώθηκαν, με μεγάλη όμως καθυστέρηση, για την παρουσία αυτής της βάσης της στήλης σε μια δημοπρασία, γεγονός που τους επέτρεψε να ερευνήσουν το δίκτυο λαθρεμπορίου των αρχαιολογικών αντικειμένων και να προχωρήσουν σε διάφορες έρευνες και ανακρίσεις.

Έχασαν όμως τα ίχνη του ίδιου του κομματιού, το οποίο πουλήθηκε στην τιμή των 150.000 ευρώ και θα μπορούσε να βρίσκεται σήμερα σε μουσείο του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η ισπανική αστυνομία κατάφερε να πάρει στα χέρια της ένα ψηφιδωτό της ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου, πελέκεις της νεολιθικής εποχής, ρωμαϊκά βλήματα, και περισσότερα από 800 ρωμαϊκά και αραβικά νομίσματα.

Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα προέρχονται από τη λεηλασία, τον Αύγουστο τριών τάφων μιας νεκρόπολης της Κόρδοβας που χρονολογούνται τον 1ο και τον 4ο αιώνα.

"Δεν ξέρω ποια θα είναι η αξία αυτών των αντικειμένων" στην αγορά, είπε ο επικεφαλής της ταξιαρχίας ιστορικής κληρονομιάς, Αντόνιο Τενόριο, σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας την "υψηλή τους ποιότητα" από αρχαιολογική άποψη.

Ο ίδιος είπε ότι η βάση της στήλης που πωλήθηκε στο Λονδίνο "φαίνεται πλέον ότι βρίσκεται" σε ένα μουσείο στην βρετανική πρωτεύουσα, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

"Θα αρχίσουμε τη διαδικασία των διεθνών αιτήσεων δικαστικής συνδρομής για να μας πουν τουλάχιστον σε ποίο μουσείο βρίσκεται. Από εκεί, θα υπάρξει μια δεύτερη φάση για να δούμε αν είναι ενδιαφέρον ή όχι να προσπαθήσουμε να το ανακτήσουμε", τόνισε.