Την θέσπιση ποσοστώσεων για υποδοχή μεταναστών στις χώρες της ΕΕ συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της Ένωσης σε σύνοδο τους στο Λουξεμβούργο

Πολλοί μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με επικίνδυνα πλεούμενα, ενώ περισσότεροι από 139.200 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής από τις αρχές του χρόνου μόνο στην Ιταλία, αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Όμως το 75% των μεταναστών υποδέχονται πέντε χώρες: η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, σύμφωνα με την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ.

«Δεν είναι σωστό», είπε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα στη διάρκεια της συνόδου να συμφωνηθεί η θέσπιση ποσοστώσεων.

Παράλληλα η Ιταλία δέχθηκε επικρίσεις ότι δεν καταγράφει και δεν λαμβάνει τα δακτυλικά αποτυπώματα κάποιων μεταναστών όταν αυτοί φτάνουν στη χώρα, ώστε να μπορούν να ζητήσουν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η δανή υπουργός Δικαιοσύνης Κάρεν Χέκερουπ χαρακτήρισε «απαράδεκτο (…) το γεγονός ότι τόσοι πολλοί μετανάστες ταξιδεύουν στην Ευρώπη, περνούν τα σύνορα και φτάνουν στη βόρεια Ευρώπη προτού κάποιος τους πάρει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα».

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν λειτουργούν τα σύνορα», κατήγγειλε η ίδια.

«Δεν είναι πολύ να ζητήσουμε από όλους τους πρόσφυγες που θέλουν να λάβουν προστασία στην Ευρώπη να δηλώσουν το όνομά τους και τη χώρα καταγωγής τους», σημείωσε ο ντε Μεζιέρ.