ΔΙΕΘΝΗ

«Αχρείαστη» η θανάτωση του σκύλου της νοσοκόμας με Έμπολα

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2014, 19:44 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2014, 19:44
«Αχρείαστη» η θανάτωση του σκύλου της νοσοκόμας με Έμπολα
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν έπρεπε να θανατωθεί ο σκύλος της ισπανίδας νοσοκόμας, που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα, υποστηρίζει ερευνητής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν έπρεπε να θανατωθεί ο σκύλος της ισπανίδας νοσοκόμας, που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα, υποστήριξε ο συγγραφέας της μοναδικής μελέτης που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα αναφορικά με τις επιπτώσεις του ιού του αιμορραγικού πυρετού στους σκύλους.

Ο Ερίκ Λερουά, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ιατρικών Ερευνών της Φρανσβίλ, στην Γκαμπόν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο σκύλος δεν έπρεπε να θυσιαστεί. "Η ευθανασία του σκύλου δεν ήταν χρήσιμη" γιατί οι γιατροί δεν ήξεραν αν το ζώο είχε προσβληθεί από τον ιό και επιπροσθέτως "όπως και για τους ανθρώπους, θα αρκούσε να τον βάλουν στην απομόνωση και να τον παρακολουθούν".

"Σε επιστημονικό και ιατρικό επίπεδο, η ευθανασία είναι λυπηρή" για πολλούς λόγους, συνέχισε. "Ο σκύλος είναι ένα ζώο που ζει μαζί με τους ανθρώπους και εκ του γεγονότος αυτού σίγουρα εκτίθεται στον ιό. Αγνοούμε αν μπορεί να μολυνθεί και αν μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους", εξήγησε.

Η περίπτωση του σκύλου Εξκάλιμπερ ήταν επομένως μια "μοναδική" ευκαιρία για τη μελέτη του ιού στα ζώα.

Κατά τον Λερουά, από την παρακολούθηση του σκύλου και τις εξετάσεις στις οποίες θα τον υπέβαλαν θα μπορούσαν να εξαχθούν "ορισμένες σημαντικές πληροφορίες" για τον Έμπολα.