Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις σε κύριες πόλεις της Ιταλίας, με συνθήματα κατά των αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Οι διαδηλωτές ζητούν πρόσβαση στην δημόσια παιδεία χωρίς καμία επιβάρυνση για τις ιυταλικές οικογένειες, ενώ έκαναν γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα οργανωθούν πάνω από χίλιες συνελεύσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας, στα πλαίσια μιας αδιάκοπης κινητοποίησης.

«Σχολείο για όλους, επισφαλής εργασία για απολύτως κανέναν», γράφει πανό το οποίο κρατούν φοιτητές που βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας, στο Τορίνο, ενώ στην Νάπολη ένα από τα κύρια συνθήματα είναι « κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για κάθε πολίτη». Στην Φλωρεντία, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση αμφισβητούν την μεταρρύθμιση του εργασιακού- με πιο εύκολες απολύσεις- την οποία προωθεί η ιταλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος που θα πρέπει να εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο , οι προαγωγές και αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτικών θα πρέπει να βασίζονται, κυρίως, στην παραγωγικότητα, ενώ η κυβέρνηση Ρέντσι έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 150.000 καθηγητών και δασκάλων, μέσα στην επόμενη τριετία.