Την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στο Κόσοβο εξέφρασε ο επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο και ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ, Σάμουελ Ζμπόγκαρ.

«Το πολιτικό αδιέξοδο στο Κόσοβο είναι ανησυχητικό επειδή υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης πολλών θεσμών. Κάθε αναβολή στη συγκρότηση των θεσμών προκαλεί ανησυχία στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Ζμπόγκαρ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV Klan Kosova.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα, η επίλυση της κρίσης να μην μεταφερθεί εκτός θεσμών και στη συνέχεια κλιμακωθεί στους δρόμους.

Οι πρόωρες εκλογές πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή για την έξοδο από αυτή την κατάσταση, επειδή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα προκαλέσει μεγάλες αναβολές επιζήμιες για το Κόσοβο.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι εκλογές τον χειμώνα φοβίζουν την ΕΕ και δεν μπορεί να είναι τόσο επιτυχημένες, όπως οι εκλογές στις 8 Ιουνίου σημειώνοντας ότι τα μάτια της ΕΕ είναι στραμμένα στην πρόεδρο του Κοσόβου, η οποία συναντάται με τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Ο επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ στο Κόσοβο αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή των βουλευτών του μετεκλογικού συνασπισμού VLAN τον οποίο συγκροτούν τα κόμματα Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου (DSK), Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου (ABK), η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο (IK) και το κίνημα «Αυτοδιάθεση», στην οποία αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής στην προεδρεύουσα της Βουλής, Φλόρα Μπροβίνα, με αίτημα συγκαλέσει συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου του Σώματος.

Τέλος, είπε ότι δεν είναι αντίθετος στις συναντήσεις βουλευτών στην αίθουσα της Βουλής, αλλά πρόσθεσε ότι το επιθυμητό είναι τη Βουλή να συγκαλεί η προεδρεύουσα της ιδρυτικής συνεδρίασης, Φλιόρα Μπροβίνα.