Ο αρχηγός του αντιευρωπαϊκού, λαϊκιστικού κόμματος της Βρετανίας UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, ξαναχτυπά.

Ο Φάρατζ δέχεται σφοδρές επικρίσεις αφού δήλωσε στο περιοδικό Newsweek ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος στο βρετανικό έδαφος στους μετανάστες που είναι φορείς του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS.

Ο αρχηγός του UKIP, στη συνέντευξή του υπογράμμισε ότι το κόμμα του επιθυμεί να «ελέγξει την ποιότητα και την ποσότητα των ανθρώπων που φτάνουν» στη Βρετανία. Όταν ρωτήθηκε σε ποιους ανθρώπους θα έπρεπε να επιτρέπεται να μεταναστεύουν στη χώρα, απάντησε: «Οι άνθρωποι που δεν είναι φορείς του HIV, για να είμαι ειλικρινής. Αυτή είναι μια καλή αρχή. Και οι άνθρωποι που έχουν κάποια προσόντα».

Με αυτές τις δηλώσεις ο Φάρατζ έφτασε «ένα νέο επίπεδο αμάθειας», διαμαρτυρήθηκε ο πρόεδρος του Terrence Higgins Trust, της κυριότερης βρετανικής ένωσης που ασχολείται με τον ιό HIV και το AIDS.

Η βουλευτής των Εργατικών Πάμελα Νας εξέφρασε την «αποστροφή» της για τις «κατάφωρες αυτές διακρίσεις». Ο συντηρητικός συνάδελφός της Χένρι Σμιθ επεσήμανε στην εφημερίδα Guardian ότι ο Φάρατζ «δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας, αλλά μόνο για το επόμενο διαφημιστικό του κόλπο».

Όταν ρωτήθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό BBC4 μία ημέρα αφού το UKIP κέρδισε την πρώτη του έδρα στο κοινοβούλιο, ο Φάρατζ δεν αρνήθηκε ότι έκανε τις δηλώσεις αυτές, αν και αυτή τη φορά δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους φορείς του ιού HIV.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ανθρώπους με ασθένειες πιθανώς θανατηφόρες να λαμβάνουν θεραπεία από το σύστημά μας εθνικής υγείας», σχολίασε.