Επικρίσεις δέχεται η κυβέρνηση της Ισπανίας, σχετικά με τη διαχείριση του κρούσματος της νοσοκόμας που προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα.

Ειδικότερα, μετά τη μόλυνση της Τερέσα Ρομέρο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τα συνδικάτα του υγειονομικού προσωπικού της Ισπανίας, επέκριναν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς αποκαλύφθηκαν πολλές παραλείψεις στην εφαρμογή των διαδικασιών προστασίας του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η κυβέρνηση δέχθηκε επίσης επικρίσεις επειδή δέχθηκε να επαναπατρίσει τους δύο ιεραποστόλους που είχαν προσβληθεί από τον ιό. 

Η ντε Σανταμαρία απάντησε ότι οι ιερείς αυτοί, που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους να φροντίζουν ασθενείς στην Αφρική, «είχαν το δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του τμήματος υγείας της Μαδρίτης δέχεται επικρίσεις σήμερα εξαιτίας των πολλών ατοπημάτων που διέπραξε σε σχέση με την Ρομέρο, την οποία κατηγόρησε ότι είπε ψέματα.

Ο Χαβιέ Ροντρίγκες, υπεύθυνος για όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες στη Μαδρίτη και την επαρχία της, διερωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε αν η Τερέσα Ρομέρο –που νοσηλεύεται από τη Δευτέρα– είπε ψέματα στους γιατρούς.

Ο Ροντρίγκες φάνηκε να ρίχνει την ευθύνη για την καθυστέρηση των αρχών να περιθάλψουν τη νοσοκόμα στην ίδια, λέγοντας ότι η Ρομέρο δεν αποκάλυψε στον γιατρό που την ανέλαβε ότι είχε έρθει σε επαφή με τους δύο ιεραποστόλους που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα.

Έκτοτε, η Ροντρίγκες έκανε και άλλες άκομψες δηλώσεις, αν και διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει «να κατηγορήσει κανέναν».

Παρόλο που οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η αφαίρεση των στολών προστασίας είναι κρίσιμης σημασίας για τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που ασχολούνται με τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, ο Ροντρίγκες σχολίασε: «Δεν χρειάζεται μάστερ για να καταλάβει κανείς πώς να βγάζει μια στολή. Όμως σίγουρα κάποια μαθαίνουν πιο γρήγορα από τους άλλους».

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, ο ίδιος είπε ότι η νοσοκόμα «δεν θα πρέπει να αισθανόταν και πολύ άρρωστη καθώς πήγε σε ένα κομμωτήριο» για να κάνει αποτρίχωση. Πλέον δύο εργαζόμενες στο κομμωτήριο νοσηλεύονται στην απομόνωση για προληπτικούς λόγους.

Μια οργάνωση για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας ζήτησε την παραίτησή του, ενώ ο Ροντρίγκες δέχθηκε πυρά και από την αντιπολίτευση στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της Μαδρίτης χθες Πέμπτη.

«Αν πρέπει να παραιτηθώ, θα το κάνω. Είμαι γιατρός και δεν έχω οικονομικό πρόβλημα», απάντησε.