Προειδοποίηση για επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο εναντίον δυτικών συμφερόντων από το Ισλαμικό Κράτος απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδίδει τακτικά οδηγίες προς τις προξενικές αρχές για τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό δεν το έχει κάνει από τον Απρίλιο, πριν από την επίθεση, δηλαδή, των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και την συγκρότηση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον τους.

«Οι αρχές πιστεύουν ότι υπάρχει μία αυξανόμενη πιθανότητα για τη διάπραξη επιθέσεων ως αντίποινα εναντίον συμφερόντων των ΗΠΑ, των χωρών της Δύσης και των εταίρων του συνασπισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία» προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των προπυργίων της στο Ιράκ και τη Συρία η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «κάλεσε τους οπαδούς της να επιτεθούν εναντίον πολιτών ξένων χωρών όπου κι αν βρίσκονται».

Στην Ευρώπη ειδικά «οι αρχές εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης έχει αυξηθεί λόγω της επιστροφής από τη Συρία και το Ιράκ των υπηκόων χωρών της Ευρώπης που υπήρξαν μέλη του Ισλαμικού Κράτους» επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.