Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης θα ζητήσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στο Κάιρο. 

Στο περιθώριο της διάσκεψης αυτής των δωρητών για τη Λωρίδα της Γάζας, που καταστράφηκε έπειτα από 50 ημέρες πολέμου το καλοκαίρι μεταξύ παλαιστινιακών ομάδων και του Ισραήλ, ο Κέρι θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, σημείωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

«Γενικότερα, έχουμε όφελος να σταματήσουμε τον κύκλο των πολέμων και της ανοικοδόμησης που συνεχίζεται εδώ και έξι χρόνια», υπογράμμισε ένας αμερικανός διπλωμάτης. 

Στην ομιλία του στο Κάιρο «θα ακούσετε τον υπουργό να επαναλαμβάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία για μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ο Κέρι θα εκφράσει «την επιθυμία μας να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις και να συνεισφέρουμε ώστε να διευκολύνουμε την επιτυχία τους», σημείωσε. Ο αμερικανός υπουργός «θα μιλήσει για την ανάγκη να επιλυθούν οι υποκείμενες αιτίες της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης προκειμένου να βρεθεί μια πραγματικά βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Γάζας».

Ένας άλλος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο Κέρι θα συναντηθεί με τον Αμπάς. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ανδρών είχε γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.