Το Ισλαμικό Κράτος στέλνει πολλές ενισχύσεις στην κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία, σε μια προσπάθεια να την θέσει υπό τον έλεγχό του έπειτα από σχεδόν ένα μήνα πολιορκίας και ισχυρής αντίστασης από τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στέλνουν μαχητές από τις επαρχίες Ράκα και Χαλέπι», τα βασικά προπύργια του ΙΚ στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν. «Στέλνουν ακόμη και άνδρες που δεν διαθέτουν πολύ εμπειρία στο πεδίο των μαχών».

«Πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη μάχη για αυτούς: αν καταλάβουν το Κομπάνι, η μάχη κατά του ΙΚ στη Συρία θα διαρκέσει πάρα πολύ. Όμως αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα τους στους τζιχαντιστές», διευκρίνισε ο Άμπντελ Ράχμαν. «Έχουν ρίξει όλο τους το βάρος στη μάχη αυτή».

Μετά την κατάληψη την Παρασκευή του γενικού αρχηγείου των κουρδικών δυνάμεων, οι μαχητές του ΙΚ «δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο», επεσήμανε ο ίδιος.

Οι τζιχαντιστές ελέγχουν το 40% του Κομπάνι, κυρίως τον ανατολικό τομέα και περιοχές στο νότιο και δυτικό τμήμα της πόλης.

«Επιτίθενται από πολλά μέτωπα, όμως τους απωθούν. Στη συνέχεια επιτίθενται και πάλι προτού τους απωθήσουν ξανά», είπε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Χθες Σάββατο τουλάχιστον 36 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιθέσεις των κουρδικών δυνάμεων, μία εκ των οποίων εναντίον οχημάτων του ΙΚ που προσπάθησαν να εισέλθουν στο κέντρο του Κομπάνι.

Παράλληλα οι τζιχαντιστές προσπάθησαν για πρώτη φορά χθες να φτάσουν στα σύνορα με την Τουρκία, βόρεια του Κομπάνι, προτού τους απωθήσουν οι Κούρδοι.

Εξάλλου από τις εννέα νέες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν χθες το βράδυ οι ΗΠΑ εναντίον θέσεων του ΙΚ, κυρίως στο ανατολικό Κομπάνι, «υπήρξαν νεκροί μεταξύ των τζιχαντιστών και κατεστραμμένα οχήματα», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.