current views are: 1

13 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση13:07

Παγκόσμιος «συναγερμός» για την επιδημία του Έμπολα – Νέο κρούσμα στις ΗΠΑ

Αυξάνονται οι ανησυχίες παγκοσμίως για την επιδημία του Έμπολα. 

Δημοσίευση 13:07’
αρθρο-newpost

Αυξάνονται οι ανησυχίες παγκοσμίως για την επιδημία του Έμπολα. 

Αυξάνονται οι ανησυχίες παγκοσμίως για την επιδημία του Έμπολα. Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανοίγει τον δρόμο της θεραπείας, καθώς το επόμενο εξάμηνο θα διαθέσει στην αγορά τρία εμβόλια κατά του θανατηφόρου ιού. 

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι νεκροί από την επιδημία ξεπερνούν τις 4.000, ενώ ο Οργανισμός έχει χωρίσει τις επτά πληγείσες χώρες σε δύο κατηγορίες. 

Με φόντο την εντεινόμενη ανησυχία, οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν σημάνει «συναγερμό», με σκοπό την πιο αποτελεσματική θωράκιση των χωρών τους. 

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι αρχές είναι σε πλήρη ετοιμότητα, και μάλιστα την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος Έμπολα.

Νέο κρούσμα στις ΗΠΑ

Πανικός έχει προκληθεί στο Τέξας των ΗΠΑ, καθώς εμφανίστηκε νέο κρούσμα του ιού Έμπολα.

Πρόκειται για μια νοσηλεύτρια, η οποία φρόντιζε τον λιβεριανό ασθενή, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα πέθανε εξαιτίας του ιού.

Μάλιστα, από την ώρα που ανακοινώθηκε το περιστατικό η διοίκηση του Νοσοκομείου Texas Health Presbyterian Hospital στο Ντάλας, έχει δεχθεί επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό της κατάστασης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι  το πρώτο κρούσμα επί αμερικανικού εδάφους.  Η νοσοκόμα είχε στενή και καθημερινή επαφή με τον Λιβεριανό Τόμας Έρικ Ντάνκαν κατά τη διάρκεια της 11μερης νοσηλείας του, ο οποίος κατέληξε την περασμένη Τετάρτη, δήλωσαν οι αρχές.  

Ύστερα από τη νέα υπόθεση, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, διέταξε τις ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας ώστε το αμερικανικό ιατρικό σύστημα να είναι έτοιμο να ακολουθήσει τα σωστά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του ιού, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο Λευκός Οίκος. 

Από την πλευρά του ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Τόμας Φρίντμαν, δήλωσε ότι πιθανόν πρόκειται για παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας, κάτι που ίσως σημαίνει πως και άλλοι νοσηλευτές έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα.  

Ελπίδες για θεραπεία από τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται πως η υπουργός Υγείας της Ρωσίας, Βερόνικα Σκβόρτσοβα, δήλωσε ότι η χώρα της ετοιμάζεται να διαθέσει τους επόμενους έξι μήνες στην αγορά τρία εμβόλια, για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.

«Έχουμε παρασκευάσει 3 εμβόλια (…) και πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμα στους επόμενους 6 μήνες», είχε δηλώσει η ρωσίδα υπουργός σε τηλεοπτικό δίκτυο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Το πρώτο είναι ήδη έτοιμο για μια κλινική δοκιμή», πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι το ένα από τα εμβόλια παρασκευάστηκε βάση ενός ανενεργού στελέχους του ιού.

Ντ. Μ.


σχετικα αρθρα