Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Βρετανία.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον να μην τους δώσει αύξηση μισθού της τάξης του 1%. Πρόκειται για την πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια που εργαζόμενοι στο βρετανικό ΕΣΥ (το NHS) απεργούν με μισθολογικά αιτήματα.

Στην απεργία συμμετέχουν πολλά συνδικάτα εργαζομένων στις υπηρεσίες παροχής περίθαλψης, όπως αυτά των νοσηλευτών, των τραυματιοφορέων, του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων, των πληρωμάτων των ασθενοφόρων και των μαιών.

Εκτιμάται ότι έως και 400.000 εργαζόμενοι –από τα 1,3 εκατομμύρια– στην Αγγλία θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, που διήρκεσε από τις 7 έως τις 11 το πρωί τοπική ώρα. Στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβαν οι συνάδελφοί τους στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τέσσερις ημέρες ανάλογων κινητοποιήσεων.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών δεν θα επηρεαστούν, ενώ αντίθετα θα επηρεαστούν κάποιες προγραμματισμένες επισκέψεις ασθενών και άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, οι νοσοκόμες και οι μαίες θα συμμετάσχουν στη στάση, αλλά όχι και οι γιατροί, οι οδοντίατροι και τα πληρώματα ασθενοφόρων.

Ο υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, υπερασπιζόμενος τη στάση της κυβέρνησης, δήλωσε ότι το 55% των εργαζομένων στο NHS έχουν λάβει ετήσια αύξηση 3% και ότι η περαιτέρω αύξηση του 1% δεν είναι εφικτή.