Το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί επιστροφή στο παρελθόν. Και για την ακρίβεια στο Μεσαίωνα, καθώς η τζιχαντιστική οργάνωση περηφανεύεται πως αναβίωσε τη δουλειά. 

Για την ακρίβεια ανακοίνωσε πως πρόσφερε ως «λάφυρα» στους μαχητές της γυναίκες και παιδιά της φυλής των Γεζίντι που αιχμαλωτίστηκαν στο βόρειο Ιράκ, και παραδέχεται επίσης πως τους πουλάει ως σκλάβους.

Στο άρθρο που τιτλοφορείται «η αναγέννηση της δουλείας πριν από την ώρα της» το Dabiq γράφει ότι η υποδούλωση ανθρώπων που πιστεύεται ότι έχουν αποκλίνουσες θρησκευτικές πεποιθήσεις έδωσε και πάλι νόημα σε μια πλευρά της σαρία, του ισλαμικού νόμου. 

«Αυτή η υποδούλωση των πολυθεϊστικών οικογενειών είναι ίσως η πρώτη μετά την κατάργηση αυτού του νόμου της σαρία», προσθέτει ο συντάκτης του περιοδικού.

Το Dabiq εξηγεί ότι «οι λαοί της Βίβλου» (σ.σ. οι πιστοί των μονοθεϊστικών θρησκειών όπως οι χριστιανοί και οι Εβραίοι) μπορεί να γλιτώσουν από τη σκλαβιά καθώς έχουν τη δυνατότητα είτε να πληρώνουν έναν κεφαλικό φόρο, τον αποκαλούμενο «τζίζια», είτε να εξισλαμιστούν, κάτι που όμως δεν ισχύει για τους Γεζίντι.

Οι Γεζίντι, που στην πραγματικότητα είναι μονοθεϊστές, θεωρούνταν επί αιώνες «σατανιστές» από τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους Εβραίους του Ιράκ παρ' όλο που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του διαβόλου.

Πολλές εκατοντάδες Γεζίντι, εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας και η προέλαση των τζιχαντιστών στη χώρα, πριν από τέσσερις μήνες. 

Αξιωματούχοι των Γεζίντι και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν τον Αύγουστο ότι οι μειονότητα απειλείται με γενοκτονία. Την απειλή αυτή επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ ως έναν από τους λόγους των αεροπορικών επιθέσεών που εξαπέλυσαν εναντίον του ΙΚ.