Η χθεσινή ευρείας έκτασης νίκη στις δημοτικές εκλογές που κατέγραψε το κυβερνών κόμμα στην Ουγγαρία καθιστά τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Όρμπαν τον πλήρη κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή. 

Ο Ορμπάν πέτυχε την τρίτη στη σειρά αδιαμφισβήτητη επικράτησή του στις τρεις φετινές εκλογικές αναμετρήσεις: εθνικές εκλογές, Ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές.

Το κόμμα του αναδείχθηκε νικητής στις 20 από τις 23 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ στη Βουδαπέστη ο υποψήφιος του, ο μέχρι τώρα δήμαρχος Ίστβαν Τάλος απέσπασε μάλιστα πλειοψηφία δύο τρίτων, επικρατώντας σε 17 από τους 23 τομείς της πρωτεύουσας.

Μεγάλος νικητής των δημοτικών εκλογών είναι και το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ, το οποίο, προσπαθώντας στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα να αποποιηθεί το στίγμα του ρατσισμού και της άκρας εχθρότητας του απέναντι στη μειονότητα των Ρομά, κυρίως στην επαρχία, στη δεύτερη θέση, παραγκωνίζοντας τους Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με τον Γκάμπορ Βόνα, αρχηγό του «Γιόμπικ» –του οποίου το ποσοστό στη Βουδαπέστη (7%) ήταν πολύ κάτω από το μέσο όρο που πέτυχε στην υπόλοιπη χώρα– ο πραγματικός αντίπαλός του στις βουλευτικές εκλογές του 2018 θα είναι η Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του πρωθυπουργού και όχι η Αριστερά, η οποία, όπως υποστήριξε, έχει διαλυθεί ηθικά και πολιτικά.