Ανατριχίλα προκαλούν τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πέντε χρόνια μετά τη συντριβή του Airbus της Air France στη θάλασσα της Βραζιλίας, που στοίχισε τη ζωή σε 228 άτομα.

Όπως προκύπτει από τους τελευταίους διαλόγους των πιλότων του αεροσκάφους, που δημοσιεύει το Vanity Fair του Οκτωβρίου, οι στιγμές πριν από τη συντριβή ήταν συγκλονιστικές.

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που το Airbus 330 έπεσε πάνω σε μια πολύ ισχυρή καταιγίδα, οι  δύο πιλότοι είχαν πάει για ύπνο και είχαν αφήσει στο πιλοτήριο έναν νεαρό συνάδελφό τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, αν ο 58χρονος κυβερνήτης Μαρκ Ντιμπουά που ήταν και ο πιο έμπειρος, είχε καθυστερήσει για 15 λεπτά να πάει για ύπνο, ίσως να είχε αποφευχθεί  η τραγωδία!

Ο Ντιμπουά μπήκε στο πιλοτήριο 1 λεπτό και 38 δευτερόλεπτα, αφού οι σωλήνες μέτρησης της ταχύτητας του αεροσκάφους είχαν χαλάσει, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη.

«Σ@@@, θα συντριβούμε! Δεν είναι αλήθεια! Τι συμβαίνει», ακούγεται να λέει ο 37χρονος πιλότος Ντέιβιντ Ρόμπερτ.

Ύστερα από λίγα λεπτά ακούγεται ξανά μια φωνή που ανήκει είτε στον Ρόμπερτ είτε στον 32χρονο Πιέρ Σεντρίκ Μπονίν να λέει «Σκατά, είμαστε νεκροί». 

Να σημειωθεί πως χρειάστηκε να περάσουν πέντε ημέρες, ώσπου να βρεθούν  τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους και περίπου δύο χρόνια για να ανασυρθούν από τον βυθό οι σοροί των θυμάτων.

Η πτήση 447 της Air France κατευθυνόταν από το Διεθνές Αεροδρόμιο Γκαλεάο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία προς τοΑεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι, στη Γαλλία και εξαφανίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό την 1η Ιουνίου του 2009,  με 216 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος. Tο δυστύχημα αυτό είναι το πλέον πολύνεκρο στην ιστορία της Air France, αλλά και το πλέον πολύνεκρο με Airbus A330-300.