Τον επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς προτείνει για νέο υπουργό Άμυνας ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο

Η Βουλή της Ουκρανίας αναμένεται να ψηφίσει για τον διορισμό την Τρίτη.

Ο απερχόμενος και αμφιλεγόμενος υπουργός Άμυνας δέχθηκε κριτική για τις ήττες των κυβερνητικών στρατευμάτων από τους αντάρτες της Νοβορωσίας στην ανατολική Ουκρανία με κυριότερη την απώλεια της πόλης Ιλοβάισκ, στα ανατολικά του Ντόνετσκ στις 24η Αυγούστου.

Η ήττα των ουκρανικών στρατευμάτων, που σύμφωνα με το Κίεβο άφησαν πίσω τους 100 νεκρούς στρατιώτες ανάγκασε ουσιαστικά τον Πέτρο Ποροσένκο να αποδεχθεί την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και της εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση της ανατολικής Ουκρανίας, όπως λένε στρατιωτικές πηγές.

Ο Χελετέι πάντως υπερασπίστηκε σήμερα τον εαυτό του αρνούμενος ότι έγιναν λάθη στο Ιλοβάισκ και επανέλαβε τη άποψή του ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν βαρύτατες απώλειες

«Ο χείμαρρος των νεκρών ρώσων στρατιωτών σταμάτησε την επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Διεξαγόταν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση (από τη Ρωσία) στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης των ανταρτών ο απερχόμενος ΥΠΑΜ της Ουκρανίας είχε προχωρήσει σε σχόλια που προκάλεσαν ποικίλες συζητήσεις, όπως όταν υπαινίχθηκε ότι η Μόσχα είχε απειλήσει με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, προκαλώντας θυμηδία στη Ρωσία και αμηχανία στο Κίεβο