Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τη χρήση αεροπορικών βάσεων σε πλήγματα κατά τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως διαρρέεται από την Άγκυρα.

«Δεν υπάρχει καμία νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με (την αεροπορική βάση) του Ιντσιρλίκ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν υπάρχει νέα συμφωνία» επέμεινε η κυβερνητική πηγή, υπενθυμίζοντας ότι η υπάρχουσα συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ δεν επιτρέπει την πρόσβαση στη βάση Ιντσιρλίκ –κοντά στα Άδανα (νότια)– στον αμερικανικό στρατό προκειμένου να την χρησιμοποιήσει για αποστολές υλικοτεχνικής υποστήριξης ή ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στη βάση των προϋποθέσεων που έχει ήδη θέσει η Τουρκία» τόνισε η ίδια πηγή.

Χθες ένας Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου είχε επιβεβαιώσει, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει δώσει το πράσινο φως στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της προκειμένου να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.