Την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία επιβεβαιώνει το Κίεβο.

«Οι μονάδες του στρατού που στάθμευαν σε στρατόπεδα κατά μήκος των συνόρων αποσύρθηκαν και διαλύθηκαν» δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντρέι Λισένκο, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Πάντως, ο Λισένκο επέμεινε στον πάγιο εδώ και μήνες ισχυρισμό του Κιέβου πως η Ρωσία εκπαιδεύει και στέλνει μαχητές στη ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών.

Δεν είναι σαφές πόσοι ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στην περιοχή κοντά στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ συνεχίζονται παρότι είναι σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως η Μόσχα είχε στον παρελθόν κάνει υποσχέσεις που όμως δεν τήρησε.

«Αν αυτή η ανακοίνωση και η σημαντική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα λάβει πράγματι χώρα, αυτό θα είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στο Βερολίνο.