Εκπρόσωποι των στρατιωτικών ηγεσιών των χωρών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον, την ώρα που οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών κερδίζει έδαφος στη Συρία και το Ιράκ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου, μαζί με ομολόγους τους από 21 χώρες, ανάμεσά τους και αρχηγοί γενικών επιτελείων, συναντώνται σήμερα στην αεροπορική βάση Αντριους κοντά στην Ουάσινγκτον παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι των χωρών αυτών (Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιράκ, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανος, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Κατάρ, Βρετανία, Τουρκία) "θα συζητήσουν τις κινήσεις του συνασπισμού στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους", σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η οποία δεν αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών και ακόμη λιγότερο στις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν.

Οι δύο πλέον υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα προεδρεύσουν των συνομιλιών: ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM, Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) στρατηγός Λόιντ Οστιν.

Δύο μήνες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία, η Ουάσινγκτον παραμένει διακριτική ως προς το διακύβευμα των συνομιλιών: Θα συνομιλήσουν για ένα κοινό σχέδιο, για τις προκλήσεις και το μέλλον της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Ντέμπσεϊ συνταγματάρχης Εντουαρντ Τόμας.

Διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών δεν αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η συνάντηση να δώσει την ευκαιρία στα μέλη του συνασπισμού να εξετάσουν τα αποτελέσματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλες στρατηγικές επιλογές.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανυπομονεί να συζητήσει για τα συμπληρωματικά μέτρα που μπορεί να λάβει ο συνασπισμός για την αποδυνάμωση και, στη συνέχεια, την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα σημεία τριβής μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού.